top of page

İnmeyi diğer nörolojik fonksiyon kayıplarından nasıl ayırt edebiliriz?

Her türlü güçsüzlük, yüzde kayma, konuşma bozukluğu inme belirtisi midir?

Aniden gelişen görme kaybı, konuşma bozukluğu, yüzde kayma, vücudun bir tarafında kuvvet kaybı veya uyuşma en sık görülen inme belirtileridir. İnme belirtileri aniden başlar. Saatler içinde artma veya düzelme gösterebilir. Günler veya haftalar içinde gelişen veya giderek artan belirtiler başka nörolojik hastalıkları düşündürmelidir.


İnme daha çok ileri yaşta görülmekle birlikte her yaşta gelişebilir. Gençlerde de inme görülebilir, ancak daha nadirdir. Yüksek tansiyon, şeker hastalığı, kolesterol yüksekliği, kalp hastalıkları olanlarda, sigara içenlerde, fazla alkol tüketenlerde ve kalpte ritim bozukluğu olanlarda inme sıklığı daha fazladır. Ancak hiçbir risk faktörü taşımayan kişilerde de nadiren inme gelişebileceği unutulmamalıdır.


İnme belirtileri başladığı zaman asla düzelmesi beklenmemeli, hemen 112’ye haber verilmelidir. Doktorunuz inme olup olmadığınızı muayene ile anlayabilir, gerekirse de beyin görüntülemesi ister.


İnmenin aniden başlayan başka belirtileri de olabilir. Bunlar; aniden başlayan baş dönmesi, dengesizlik, çift görme, yutma güçlüğü, şiddetli baş ağrısı, unutkanlık veya bilinç bozukluğudur. Kendinizde veya yakınınızda aniden başlayan bu belirtilerin varlığında hemen inmeden şüphelenmeniz gerekir. Bu belirtiler kısa sürede düzelebilir ve sonradan gelişebilecek inmenin habercisi olabilir. Bu durumda da mutlaka hekiminize başvurmanız gerekir.


Prof. Dr. Canan TOGAY IŞIKAY


56 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page